Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2019 13:26 - Нека „багерите“ да дойдат
Автор: martenitca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мнозина ще си спомнят един подобен израз от първите години на демокрацията. В новия му вариант, преди няколко дни го повтори и кметът на с. Войводиново. Но за да се срути сградата, трябва да стигнем до основите й. А основите не са в циганската махала.

Основите са в Чуждоправителствените организации (НПО), които в Зелени училища и общности на етническа и верска основа обучават циганите, че са нещо отделно, самостоятелно и различно от българите. Противопоставят ги. Назначават им адвокати. Внушават им, че са „защитен вид“ с повече права. Нека „багерите“ да дойдат. Да дойдат там, където са основите:

Постъпката на двамата цигани, които са блъскали командоса в главата, излъчва злоба и ярост. Такова поведение не се формира за 5 минути на пътя. То се отглежда, внушава и обучава.

***

Основите на противопоставянето между цигани и българи е в изборните урни. Предстоят избори. Кметовете вече са включили в списъците имената на бъдещите си !избиратели! Осигурили са им адресна регистрация. Нека „багерите“ да дойдат.

Нека срутят основите. Нека се криминализира САМО купуването на гласове. Така ще посочим истинския виновник за опорочаването на изборите. Кой друг би могъл да свидетелства за купуването на гласове освен тези, които са продали гласа си. Ако предварително, още в предизборните плакати и клипове, наречем тези, които продават гласа си - престъпници, няма как да накараме същите хора да свидетелстват срещу себе си.

***

Основите на отгледаното противопоставяне са във фалшивите ценности, в които самите ние допуснахме да бъдем обучени:

(1). Циганите са роми.

(2). Малките престъпления остават безнаказани. Другото име на малките престъпления (кражби в малък размер) стана „престъпления с неизвестен извършител“.

(3). Не е необходимо медиите да съобщават, че дадено престъпление е извършено от циганин, за да не се съсдава вражда.

(4). Ценността „бежанец“ от 2015-16 г. мина през циганските махали и допринесе за противопоставянето.

(5). Ценността „свобода на вероизповеданията“ превърна циганите в опитно поле за разделянето им от българите на верска основа. Българските цигани се оказват ту протестанти, ту мюсюлмани. Редом с това все повече от тях се обявяват не само за мюсюлмани, но и за ?!турци…

(6). Ценността „майчин език“ създаде неграмотните млади поколения. Майчиният език е хубаво нещо, защото носи съзнание за корените на човека. Но когато остане на ниво да си поискаш хляб и вода (на битово ниво, без познаване на официалния език на нацията), „майчиният език“ обрича самата циганска общност на невъзможност да се развива и да участва пълноценно в живота на страната. „Майчиният език“ без познаване на националния език осакатява всяка езиковата общност.

(7). Думата „интеграция“ вече предполага, че в България живеят отделни, несвързани и дори враждуващи групи. Щом сме я допуснали в главите си, нека „багерите“ да дойдат.

***

Може да започнем срутването на паянтавите „ценности“ точно от главите си. Ако не го направим, напролет върху старите основи ще изникнат нови махали:

(1). Върху старите кредити за ромското включване, ще теглим нови.

(2). Престъпленията със „загадъчен“ извършител ще се множат. Ще се множат имената на „загадъчните“ жители в предизборните списъци. Все „по-загадъчни“ ще стават и партиите, които купуват гласове. Това вече се вижда от широко разпространеното мнение, че всички партии купуват гласове.

(3). Върху проектите, от които неправителствените организации се изхранват, ще се натрупат още проекти за защита на нови обезправени групи на етническа, верска, сексуална и каква ли не основа. Безброй групи, които се противопоставят една на друга. Протестират една срещу друга. Враждуват помежду си и разделят страната…

***

Ако не срутим паянтавите ценности първо в главите си, ще се лутаме с протегнати напред ръце в тъмницата. В неделя ще протестираме във Войводиново, а в понеделник ще празнуваме Банго Васил. Самите ние ще се превърнем в боклук и тогава „багерите“ наистина ще дойдат.

Може да започнем разчистването в главите с думата „протест“.  Днес тя има две значения.

Първо значение: - Демократичен акт за отвоюване на граждански права.

Второ значение: - Майдан.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martenitca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 49915
Постинги: 40
Коментари: 40
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930