Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2019 15:49 - Календарът на българите и китайската Нова година
Автор: martenitca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 241 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.02.2019 16:09


Пет приказки за нашия календар:  I. Eнергията не се губи и не се създава… II. Свастика, III. Мартеница, IV. Пафти, V. Канатица

Според една от датировките на Календара на българите 2019 г. е 7524 година. Китайското знание Фън Шуй, е възникнало около 1500 г. по-късно от българското знание. Но китайците са запазили своето знание и макар че има различия, с негова помощ може да си обясним някои традиции, които ние, българите,  спазваме до днес:

Както в нашия календар, така и във Фън Шуй елементите са еднакви. Всеки елемент има свой цвят. Разликата е в подредбата и цвета на елементите. Елемент Дърво в нашия календар е син, а при китайците – зелен.

image

I. Eнергията не се губи и не се създава…

Във Фън Шуй  всеки предходен елемент поражда следващия:

1. Вода (черен цвят) – 2. Дърво (зелен)  – 3. Огън (червен) – 4. Земя (Жълт)  – 5. Метал (Бял)

Водата подхранва Дървото. Дървото - Огъня. Огънят (пепел) подхранва Земята. Земята в недрата си поражда Метала.

Всяка цялост е двойнствена: - Има мъжка М (Ян) и женска Ж (Ин) същност. В своята женска Ж(Ин) същност, тя носи потенциала на следващия Елемент. На практика, енергията не се губи и не се създава, тя само преминава от единия Елемент в следващия Елемент. Енергията не се губи, тя само се преобразява.

За авторство върху закона за запазване на енергията претендират философи и учени от древна Гърция и Китай до Декарт, Ломоносов... Българите от древността са ни оставили знаци, които показват, че много добре са познавали това правило:

***

II. Свастика

Елементи: 4. Земя, 5. Метал

Свастиката (пречупен кръст) е известна като религиозен символ в будизма . Олицетворява земята. Пречупените краища на кръста показват посоката на въртене по меридиана (наклона на земната ос).  Когато слънцето изгрява от изток, посоката на въртене е от дясно на ляво (съзидателно движение). Ако слънцето изгрява от запад, посоката на въртене ще е обратна и ще получим пречупения кръст на нацистите (разрушително движение).

В последните дни от календарната година слънцето е отдало цялата си топлина на Земята. Уморено, студено слънце - нито грее, нито свети. В деня преди Зимното слънцестоене то пада под чертата на западния хоризонт и в буквалния смисъл на думата, потъва в земята. Умира. Игнажден е ден без слънце. Ден без живот. Нулев ден. Така е наречен в Календара на българите. В този ден слънцето минава през подземното царство и възкръсва за нов живот.

На следващия ден (ден първи от Новата година по Календара на българите) огрява възкръсналото слънце - Младенец. То не топли. Само блести като метал, което е съвсем естествено, защото елементът Земя поражда елемента Метала (Фън Шуй).

В първия ден от годината Младенецът - слънце се ражда от Земята на източния хоризонт като малка метална пара’. За да покажат това българите са украсявали питата за Бъдни вечер с кръст и са я завъртали от дясно на ляво (Кръст + движение = свастика).

Пита -  елемент Земя, от която се ражда слънце  = пара = елемент Метал.

Ако от питата на Бъдни вечер ви се падне парата, не мислете, че през Новата година просто няма да имате проблеми с парите. Получавате много повече - Благоволението на самото слънце.

***

III. Мартеница

Елементи: 3. Огън (червен цвят), 5. Метал (бял цвят)

На 1ви март, същото младо слънце, което не грее = пара = елемент Метал = (бял цвят) = бял конец ще се осуче с Огън = червен конец, за да започне да топли.

Великият преход – така наричат китайците черно/ белия знак Ин /Ян. Напречното сечение на осуканите конци от мартеницата представлява същия знак (М/ Ж) в червено и бяло.

***

IV. Пафти

Елемент: 5. Метал , 1. Вода

Всяка цялост се състои от плюс и минус. При женското Ж (Ин) начало елементът Метал подхранва нова цялост – Вода. Това правило е валидно за космоса, за живота на земята. За живота на отделната личност.

Пафтите са украса на женския костюм. Състоят от две еднакви метални пластини и стоят като колан през кръста на жената. Изследователите на фолклора казват, че пафти носят само омъжените жени. Обясняват това с факта, че те са ценен накит, изработен от метал. А за девойчетата са по-подходящи стъклени маниста. Възможно и друго обяснение:

Когато момичето навърши години за женене, то е завършена личност (цялост). Когато се омъжи, то става част от нова цялост - семейството. Затова само омъжените жени носят пафти.

Семейството се състои от две равнопоставени „пластини“ - мъж и жена. Според предците ни, двете части на семейството са равни, еднакви. Вероятно не е случайно, че на пафтите често са изобразявани св. Георги - на едната пластина и св. Димитър - на другата. Техните празници са близо до пролетното и есенното слънцестоене. Уравновесяват мъжкото и женското начало, така както са уравновесени денят и нощта.

***

V. Канатица

Елементи:  1. Вода, 2. Дърво

Възможно ли е пафтите да се изработят от дърво? – Естествено. Но те не случайно са метални. Металът е последният, пети  елемент - венец на творението.

Ако се върнем към елементите, може да кажем, че Металът олицетворява мъжа и жената в периода на тяхната младост, когато са завършени личности и готови да създадат нова цялост - семейство. Следващият елемент е Водата. Тя олицетворява семейството. Китайското знание е красноречиво: Водата е богатството на дома.

Водата (семейството) напоява и подхранва следващия елемент  - Дърво (родословно дърво).

От тук нататък всеки може да продължи приказката сам. Достатъчно е да разгледа един стар килим. В стария български килим много често се изобразява дърво. Родословно дърво. Дърво, разделено на секции, които показват колената на рода. Имената на фигурите, от които е изтъкано родословното дърво - килим, носат следните названия: годеж (Маказ), сватба (Голям маказ), семейство (Канатица), род (Голяма канатица)…

Българите са имали способността да се изразяват много красноречиво с помощта само на знаци. Знаците са стояли съвсем видимо и в дома, и върху дрехата. Много от тези знаци са пред очите ни до днес. Те ни въздействат дори когато не сме съвсем на ясно какво точно означават.

***

Петте елемента в петте приказки са обяснени през китайското знание Фън Шуй. Фактът, че то така добре приляга на събития от нашия фолклор ни води към идеята, че значението на елементите в Календара на българите не се изчерпва само с цвета и подредбата им.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martenitca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50251
Постинги: 40
Коментари: 40
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930