Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2020 13:16 - Как са се предпазвали от Корона вируса нашите баби
Автор: martenitca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 404 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

При липсата на маски в аптеките, методите на бабите може да са полезни.

Най-мащабно засегната от вируса е най-мощната, най-бързо развиващата се, най-технологичната икономика – Китай. В същото време, Китай е древна цивилизация с хилядолетни традиции в опазването на здравето,  прочистването на водите, почвите и въздуха. Традиции, които са пренебрегнати в името на вездесъщия „чуждестранен инвеститор“, в името на бизнеса и капитала.

Като резултат от това, китайците дишат смог. Тежък, гъст въздух, в който се задържат вируси и бактерии. Посещават МОЛове, в които едновременно пазаруват клиенти, наброяващи населението на най-големите наши градове. Маските, които виждаме в репортажите от Китай не са само заради Корона вируса. Те са заради смога, много преди появата на новия вирус. Китайците ги носят и в пек, и в студ. Те така си живеят – маскирани. Маскирани, забързани, забравили традициите, които сами са разработили подробно:

Според китайското знание Фън Шуй, два са основните начина за прочистване на въздуха: Звук и Огън. Те са включени в традициите на всички древни народи, включително и в практиката на нашите баби.

Звук

Китайците окачват камбанки, метални или дървени пръчици, които полюшвани от вятъра, с вибрациите си пречистват въздуха. Същата работа вършат кукерските чанове, които прогонват „злите сили“ в най-болнавото време, когато хората са предразположени към настинки и грипове.

Хлопките, вързани около врата на селскостопанските животни, разнасят вибрациите на метала, при всяко тяхно движение. Добитъкът е отделен от хората. Той е в задния двор. Корона вирусът се разпространява както сред хората, така и сред животните. В предпандемична ситуация, домашните любимци не се прегръщат и целуват. Не спят в краката на своите стопани.

Някога хората са смятали, че къща, до която не стига камбанен звън, е извънградска къща. Църквата приема очистващата функция на металните вибрации и ежедневно, с камбанния звън прочиства въздуха в населените места.

Подобна е ролята на тропането с крака и пляскането с ръце, които са част от хорото на мегдана. Всички те, заедно с тъпана, гайдата и бялата кърпа, която развява хороводецът, прочистват въздуха в околността.

За почистването на въздуха в дома китайците са разработили цяла система. Те обръщат особено внимание на ниши, неосветени ъгли, дълбоки шкафове, в които се съхраняват неизползваеми съдове, тъкани, стари документи. Същото се отнася и за местата между гардеробите и тавана.

Китайското знание препоръчва музика от естествени, немодулирани гласове и инструменти. Включва още пляскане с ръце и поставяне на предмети, които символично свързваме с вибрации (напр. ветрило, муз. инструмент).

Практиката на нашите баби е по-различна: Включва миене, проветряване, излагане на тъканите на слънце, преподреждане.

Огън

Противно на съвременното заклеймяване на огрева с дърва, древните цивилизации почитат огъня като най-мощното средство за пречистване на въздуха. Според античните легенди, огънят е дар от небесата. Надеждите и очакванията в навечерието на Новата година са празници на светлината.

Китайците ще ви препоръчат да палите чаени свещички и ароматни пръчици. На Йордановден попът ще пречисти къщата не само със светена вода, но и с огъня в кандилото и благовонен тамян.

До огнището в българската къща спи, свит на кравай смокът (вид безопасна змия). Според древния календар на българите, зодия Змия свързваме с горещниците. Тази зодия символизира слънцето и здравето. Тогава е Еньовден. Берат се билките. Увита около чашата, змията стои като знак на здравето пред всяка аптека.

Смокът е стопанинът на българската къща. Свит на кравай, той символизира слънцето. Никак не е случайно, че спи до огнището. Подобно на слънцето, огревът с дърва убива микробите и пръска здраве в дома.

Есенно време соковете на дървото слизат надолу към основата на клоните и ствола. Тъкмо тези части на дървото се използват за огрев. Цяла зима, чрез изпаренията от соковете на запаленото дърво, човек се имунизира. На пролет, когато природните сокове избият нагоре в пъпки и листа, не киха. Не подсмърча. Не се алергизира.

Изрази като „твърда прахова частица“, „фина прахова частица“ са абстракция. Те показват само, че въздухът е замърсен с ?НЕЩО, което е твърдо или фино. Забравяме например, че съвременният текстил съдържа съвсем малко естествени материали (вълна, памук). Той е изцяло или частично съставен от фибри, на основата на нефта – пластмаси.


Пластмасите (течни, твърди, влакна, пяна, фолио) при изгарянето си отделят фини пластмасови фибри.
Фините пластмасови фибри също са: „твърди прахови частици“, „фини прахови частици“. Те също са въглеводороди.


Експертите казват, че тестовете, които откриват различните източници на замърсяване са различни. Ако не познаваме конкретните източници на замърсяване на въздуха, няма как да се борим срещу ?НЕЩО, което е твърдо или фино.

За пластмасите знаем: (1). Те са канцерогенни. (2). Естествените им срокове на разпад са от порядъка на 500 – 700 години. (3). Влияят негативно върху хормоналния баланс. Разстройват го. (3). Модулират имунната система. Снижават естествените съпротивителни сили на организма за борба с вируси и бактерии.

В интернет вече се говори, че Корона вирусът е синтетичен, създаден изкуствено. Дали това е „теория на конспирацията“ или „практика на конспирацията“ ще се разбере след време. Но е факт, че съвременните поколения имат нисък праг на устойчивост на вируси. Най-засегнати от Корона вируса са възрастните. Тези, които най-дълго са дишали…

В неделя, Първи март, е Сирни заговезни – начало на Великденския пост. На този ден се пречистват хората, като искат прошка помежду си. Пречистват се нивите, като се палят огньове на най-високото място около селищата, за да стигне до всяко парче земя светлината и топлината на живия огън. Хвърлят се огнени стрели, като обяснение в любов. Палят се факли. С огнена клада на мегдана се пречиства въздуха в селищата.

Лекарите казват, че в предпандемична обстановка не е препоръчително да участваме в празнични събития с много хора. Но който е благословен с двор, може да запали окастрените от плодните дървета клони, за да пречисти въздуха от „злите сили“ на фините пластмасови фибри, които се стелят във въздуха над страната.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martenitca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50042
Постинги: 40
Коментари: 40
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930