Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2020 13:29 - Корона вирус. Символи.
Автор: martenitca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 615 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 30.03.2020 13:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

1.   Корона

С напредването на знанията за вируса, изследователите налагат наименованието SARS-CoV-2. Въпреки това името „корона“ си остана в ефира на общественото говорене. Короната символизира държавност. Ежедневно в обръщение са и много други символи, съпътстващи държавността:

Бързо си върнахме спомена за позаличените през последните десетилетия държавни ГРАНИЦИ. Сетихме се за СЪНАРОДНИЦИТЕ, които епидемията завари в чужбина. Професиите, свързани със ЗДРАВЕТО на нацията, ОБРАЗОВАНИЕТО, СИГУРНОСТТА устремно вдигнаха престижа си. Събраха надеждите и получиха нашите аплодисменти. Заговорихме за спасяване на НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА.

Лош стопанин ли е държавата? Вирус ли е „короната“ или е щит срещу вируса? – Символите не дават отговори. Тяхната задача е да задават въпроси.

2.   Китай. Иран. Италия.

Какво е Италия без хора по улиците? - Архитектура, площади, паметници: - История. Вирусът порази цивилизациите. Тръгна от древен Китай и се разрази в Персия (Иран) и Римската империя.

Свързваме цивилизациите с натрупан човешки опит за колективно живеене. Хората строят градове. Учат се да живеят съвместно в дома, града, с народа, с другите народи. Съвместно с природата, земята и космоса.

Според натрупания опит, хората укрепвали градовете със стени, но винаги ги оставяли отворени към небето. Защо? – Заради дишането. Дишането е обмен между човека и природата, планетата, небето. Дишането прави човека част от космичната цялост. Крепостните стени гарантирали физическото оцеляване, а отворените нагоре градове гарантирали здравето на оцелелите.

Всички религии, без значение кога и къде са възникнали, ни призовават към морал. Няма съмнение, моралът е редът за съвместно живеене с небето. (Той е безопасният начин за дишане.) Понятия като Истина, Почтеност, Любов, Вяра хармонизират отношенията между човека и космоса. Накратко: За здравето, имунната и психическа устойчивост на всеки, моралът е нещо като лично предпазно средство.

3.   Лични предпазни средства:

Маската символизира второ, неистинско лице. Свързваме я с театъра и разиграването на роли, които целят да ни представят пред публиката (обществото) в по-добра светлина. Маската е това, което искаме другите да мислят за нас. Тя е роля. Фалшива новина.

Надписът, който виждаме по аптеките „Маски няма“ много прилича на устойчивия израз: „Маските падат“. Фалшивите новини падат. Остава истината.

Доскоро истината беше затрупана от безброй гледни точки. Научавахме мненията на различни хора. Мнения, базирани на техния опит, идеология, знания. Може да си припомним случая „Скрипал“. Според едни анализатори отровата е руска. Според други – отровата не е руска. А самият Скрипал изчезна… Няма ли истина, няма и доверие.

4.
Ваксина:

Едно от символичните значения на думата „ваксина“ е доверие: Да повериш живота си в ръцете на някого, който съвсем съзнателно ще те зарази с малко количество от заразата. Да му имаш пълно доверие. Да си сигурен, че той познава и контролира процеса, при който твоят организъм ще си изгради анти тела. И най-важното: Да вярваш, че този, който изработва, разпространява и прилага ваксината, се бори за твоя живот много повече отколкото ти самия.

В чии ръце бихте поверили живота си днес? Въпросът е практически. Ваксини срещу SARS-CoV-2 ще има.


5.
Измиване на ръцете:

Символичното значение на действието е пряко свързано с настоящата пандемия. Това се вижда от факта, че през последните дни някои известни личности публично си измиха ръцете.

Измиването на ръцете е превърнато в символичен акт от прокуратора на Юдея, Пилат. Той осъжда на смърт Исус Христос. Пилат е законът. Исус е истината и словото, вярата и любовта. Той е божественото у човека. Колкото и неточно да е, ще използваме отново думата „морал“. Исус е моралът.

Законът (Пилат) не намира вина в Морала (Христос). Въпреки това, осъжда Исус на смърт. Прави го, за да потуши бунтовете и да въдвори ред. Законът е много добър инструмент за въдворяването на ред, но не е достатъчен инструмент за отсъждането на справедливост.

Исус е разпнат между двама разбойника. Виновният и невиновният получават една и съща присъда. Толкова може законът. Пилат държи в ръцете си неправилния инструмент за отсъждане на справедливост То е като да копаеш нивата с карфица. Невъзможно е.

За да покаже, че вината не е негова, по стар еврейски ритуал, Пилат си измива ръцете. Като символ, актът означава оправдание, извинение, осъзната грешка.

Днес говорим за „Върховенството на закона“. Над закона няма нищо. Законът стои най-високо. Законът е бог. Поради някаква разсеяност, вместо Христос, сме обожествили Пилат…


6.
Банско:

Банско е първият град под карантина. Ски курорт, в който имат имоти и почиват много българи и чужденци.

Измиването на ръцете е символичен акт, който поставя началото на нашата ера. Дали две хилядолетия след Пилат, неговото оправдание ще ни бъде достатъчно? Дано и този път се разминем само с измиване на ръцете. Дано не се налага цялосна ледена баня.




Гласувай:
0



1. bumerang - ...
30.03.2020 23:50
"Законът е много добър инструмент за въдворяването на ред, но не е достатъчен инструмент за отсъждането на справедливост."
А каква е алтернативата днес? Беззаконие? Анархия? Хаос? Съвършен цар или съвършен диктатор?
цитирай
2. martenitca - "Законът е много добър инструмент за въдворяването на ред, но...
31.03.2020 10:40
Алтернативата не е анархия, а измерими критерии за справедливост. Например: Глобата за нарушаване на карантина не е 5000 лв., а процент от дохода на всеки нарушител. Справедливостта има измерими критерии във всички области.
Когато не е подплатен с такива измерими критерии, законът става оптекаем, разтеглив. За по-малко престъпление е възможно присъдата да е по-голяма и обратно. Същото се отнася и за икономическата криза, която започна. Икономистите казват, че както е обичайно, тя ще има най-тежки последици за най-бедните. Защо? Нали през цялото време говорим за солидарност?
цитирай
3. bumerang - Добре,
01.04.2020 13:35
съгласна. Касае и данъчната тежест като пропорционалност и т.н.т. Колкото по-морални са законотворците, толкова по-справедливи биха били и законите. Държавната солидарност изисква държавни средства. Солидарността на работодателите - по-висок морал и възможности. Трудно. По-богатите държави и по-богатите работодатели, могат да си позволят да бъдат по-солидарни. А защо Бг и българските работодатели не са от тях, е друга тема.
цитирай
4. martenitca - Добре, съгласна...
02.04.2020 22:38
Дотук говорихме какво е пожелателно и препоръчително... Сега става дума за ПРОМЕНИ. Големи промени!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martenitca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50162
Постинги: 40
Коментари: 40
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930