Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2018 19:03 - Още една грешка в превода на Истанбулската конвенция
Автор: martenitca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02.2018 19:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Застъпниците на Истанбулската конвенция казват, че частта в нея, която се отнася за т.н. трети пол, има за цел да се пребори със стереотипите във възпитанието на децата. Например, когато се роди момче, то да се облича в синьо, а ако е момиче - в червено. Но много от стереотипите са ТРАДИЦИИ. Примерът със цветовете, който чух в предаване на БНТ, е точно такъв. Когато се говори за конвенцията често става дума за неточности в превода. Струва ми се, че заместването на думата „традиции“ с думата „стереотип“ е истинската !?грешка!? в превода.

image
Когато в училище ме попитат дали съм момче, момиче или нещо друго, мама каза да отговарям, че съм ангелче.

Децата са най-ентусиазираните участници в традициите. Обучаването в традициите е много различно от всеки друг вид учене.  То е празник. Вероятно сте чували, че колкото по-бързо се научи нещо, толкова по-бързо се и забравя. Обикновено, този израз се ползва за ускорените курсове по чужди езици. Традициите се усвояват много бавно, от най-ранна детска възраст, не под формата на обучение, а на игра. Не теоретично, а в практиката, чрез разиграване на обреда, веднъж годишно. Такъв вид знание (лъжичка по лъжичка) влиза буквално в костната система на човека. То е неизлечимо. Става част от същността на личността. Превръща се в нейната идентификация за принадлежност към даден народ, езикова група, религия, култура и нация. Ако се разруши този !?стереотип!? човекът остава неидентифициран, самотен и непринадлежащ към никаква общност. Прибавете към това размиването на местното население чрез безконтролното масово нахлуване на огромни потоци от хора с друга религия, език и обредност. Ще получите снимката на бъдещия човек – свободен от родина, вяра и пол.

Заместването на думата „традиции“ със „стереотипи“ – това е истинската грешка в превода на Истанбулската конвенция. Доказват го множество нововъведения в страните, които вече са я приели: Нетолерантно е да се задават въпроси “Откъде си?“, „Каква е религията ти, езикът ти?“ Безобразие е хората да се наричат „той“ или „тя“ само по някакви си външни и несъществени белези. Това е ?!стереотип?!, който трябва да се изкорени до основи. Безсрамно е да се украсява новогодишна елха, защото така се обиждат хората, които нямат подобна традиция. Спрямо тях е нетолерантно да се организират коледарски групи, кукерски игри, нестинарски танци. Брутално е да се носят мартеници. Нагло е да се освещават бойни знамена. Нахално е да се прави водосвет в училище на 15ти септември. Израз на просташка самоувереност е дори това, че учебната година все още започва на 15ти септември… Агресията на конвенцията атакува точно децата, защото в тази възраст се изгражда тяхната идентификация и принадлежност към пол, език, народ, вяра, нация.

Началото на тази война срещу деца е 11 май 2011 г. в Турция. За децата от някои държави подготвителният предвоенен период приключва през 2014 г. с присъединяването на страните им към конвенцията. За България предвоенният период все още не е приключил. В момента конвенцията само е оттеглена от Парламента. Предстои да се произнесе по нея Конституционният съд. Той ще отговори на въпроса, който му е зададен. Какъв е този въпрос ние не знаем.

Каква работа е свършена до момента по конвенцията у нас:
(1) Създадени са групи, Неправителствени джендър организации, които пръскат позиви по училищата, организират викторини и друга подривна дейност. Тъй като конвенцията не е ратифицирана, дейността им е нелегална, нелегитимна, подривна. Не е взето съгласието на родителите. Не е уведомено обществото, че се харчат бюджетни пари. Тези групи приличат на партизанските отряди, които на прибежки през шумата нападат училища вместо мандри.
(2) Проникват в медиите и вербуват хора от тях. (Нарича се вербуване на език.). Може да видите имената и снимките на журналисти, сред членовете на джендър организации.
(3) Проникват в министерства и се опитват да оказват натиск върху правителството за назначаване на хора, минали през джендър обучения в чужбина.  През 2016 г. представител на Министерството на правосъдието съобщи, че се работи по хармонизиране на законодателството ни и конвенцията ще бъде приета у нас до края на 2017 г. Чрез участвие в междуведомствени групи, съвместно с Министерството на образованието и здравеопазването джендър организациите влияят върху съдържанието на учебници, въпросници, образователни и здравни листовки.
(4) Канят се преподаватели по чуждоезиково обучение от чужбина, пред които децата от горните класове изведнъж започват да разкриват своите колебания относно пола си.
(5) Осигурява се чуждестранно финансиране както за стипендии по джендър курсове в чужбина, така и за работа по проекти в страната. Внедряват се политики чрез проектно финансиране.
(6) Създадени са групи за шпионаж, които да слухтят по коридорите на учебните заведения и да пишат доноси срещу нетолерантни ученици и студенти. В бъдеще тези групи ще извършват мониторинг и ще налагат наказания срещу заплащане от бюджета.

През последните 5-6 години е хвърлен много труд и много пари. Каквото и да е решението на Конституционния съд, силовият натиск върху страната за приемането на конвенцията ще продължи. Не е нужно много да гадаем. Досегашният ни опит подсказва, че на първо място, този натиск ще бъде финансов.
(1) Санкции, глоби, неустойки, спиране на европейски програми.
(2) Уличен натиск за смяна на неудобни министри, които се противопоставят на конвенцията.
(3) Медиен натиск: Ще гледаме все повече репортажи за домашно насилие. Вече се появиха и публикации в чужди издания. Някои от тях са писани от наши автори. Те твърдят, че българите са кръвожаден народ, който се жени с цел да пребива жени и деца. Социологическите изследвания ще потвърдят тези !дълбоко научни! заключения. Според някои от тях, 1 милион жени в България са претърпяли насилие. Така че, ако познавате 7 жени, все една от тях ще да е блъскана с главата надолу по стълбите или влачена за крака по паважа. Такъв натиск ни очаква нас, възрастните.

А какво очаква децата:

Най-естественият начин за противодействие на конвенцията е въвеждането на вероучение в училище. Мнозина все още се заблуждават, че това е възможно. Аз не смятам така. При комунизма вярата в Господ беше забранена за цялото общество. При демокрацията вярата в Господ е забранена за училището. Но традициите все още не са забранени. Конвенцията е приета на 11 май - знакова дата за всеки български учител. Тя ще му подскаже как да включи традициите в часовете по пеене, литература, физическо, рисуване, труд и творчество, природознание. До неотдавна денят на българските букви се е празнувал не на 24ти, а на 11ти май. Всъщност тези букви носят свяст. Когато заместваме една дума с друга, ние се съгласяваме да живеем в несвяст. Не се отнася само за думите „традиции“ и „стереотипи“. Ето друг пример:

Хората имат инстинкт за самосъхранение и по тази причина традициите се връщат в цяла Европа под формата на патриотични движеия. Каква ирония – тези движения, които се опират на традициите, медиите наричат „крайни“.

Още за стереотипите, наречени традиции:

В Календара на българите, датиран на повече от 7500 г., дървото е символ на живата природа. Цветът на дървото е син. (Така се вижда Земята от космоса - синята планета.) Мъжката рожба се облича в синьо, защото ще забие корени в земята, ще разклони короната на рода - дървото. Ще постави начало на ново семейство. Червеното, според Календара, е огън и светлина. Това е ядрото на земята, която ражда живота, както и ядрото на дома - огнището. Най-точни и лесни указания как да си направим родословно дърво са „написани“ в чипровския килим. В имената и значенията на неговите фигури.

image

Думи:

Маказ (годеж), Голям маказ (сватба), Канатица (семейство), Голяма канатица (род), Дърво

Още думи:

Много голяма Канатица, Каганат

image

Лесна направа на родословно дърво
http://martenitca.000webhostapp.com/Родът/






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martenitca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 49686
Постинги: 40
Коментари: 40
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031