Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2018 14:39 - Фалшивите новини в българския фолклор
Автор: martenitca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
0



Една от характеристиките на фалшивите новини е в изразите: Може би, Като че ли, Май май, Аха-аха, Много вероятно… Тези изрази служат като сигнал за всеки читател или слушател, че ще чуе нещо, което МОЖЕ БИ е истина. Фалшивите новини винаги са съпроводени с подобни изрази. Това е всеизвестно. Няма да го коментирам. Ще посоча една друга характеристика на фалшивите новини:

Тя е да създадат емоционална атмосфера. Среда, медия. Да нажежат страстите сред хората до такава степен, че човек да спре да се интересува от фактите. Да не мисли с главата си. Да бъде движен от емоцията, без значение дали тя е базирана на реални събития или не.

image


Изразът „фалшиви новини“ стана популярен по време на предизборната кампания на Тръмп. Това се отнася само до формулировката, иначе „фалшивите новини“ винаги са съществували под различни имена: пропаганда, клюки, фантасмагории, бабини 9тини… Откриваме ги и във фолклора. Българската приказка  за Нероден Петко много вярно поставя акцента точно върху емоционалната атмосфера. Силата на фалшивите новини е в първичната (първосигналната) емоция, която трябва да накара човека да реагира без да мисли, воден само от порив и чувства. Ще разкажа приказката по спомен:

Една глупава жена, вместо да си върши работата, започнала да фантазира, че ще роди момченце. Ще го кръстят Петко. Той ще порасне. Ще му вържат люлка. Петко ще падне от люлката и ще се претрепе. На връщане от работа, съпругът й чул, че от дома му се носят писъци и рев. Глупавата жена споделила измишльотините с майка си и нейни другари. Мъжът отворил вратата и видял всички, с вирнати нагоре крака, да се тръшкат по чергата и да оплакват нероден Петко.

Щом приказката е стигнала до нас, значи е била популярна. Очевидно, още преди векове хората са знаели, че ако попаднат в положението на групавата жена и нейните другари, всички ще им се подиграват. Не само е стигнала до нас, приказката се е превърнала в устойчив израз, който се употребява и днес. Всички знаем, че устойчивите изрази са уроци. Народни уроци. Макар че сега боят в училище е забранен, дори и най-слабият ученик, по една или друга метода, е длъжен да усвои тези уроци.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martenitca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 49687
Постинги: 40
Коментари: 40
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031