Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2018 10:48 - Знаците в езика
Автор: martenitca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 689 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Без значение дали го осъзнаваме или не, в процеса на своето битуване, езикът разкрива начина, по който възприемаме света. Оглеждаме се в него и виждаме нашето отношение към събитията и предметите около нас:

Завод:

Заводът е място, където се произвеждат нови продукти. В годините на прехода започнахме да наричаме сметищата „заводи“. Сякаш основната ни задача е да произвеждаме боклуци.

Екология:

С цел да запазим дръвчето в кварталната градинка, наблъскахме домовете си с всякакви лабораторно синтезирани материали: мебели с изкуствени пълнители, дрехи, килими, пресовани подови настилки, пластмасови душ кабини, дунапрени и олекотени завивки, цялата електроника, малката бяла техника, повечето от опаковките, почти всички детски играчки, включително пластмасови лампиони… Променихме дефиницията на думата „екология“ – отказ от природа в дома.

Великден:

Има Велики понеделник, вторник…, но Великият ДЕН е един. Повоче от две хилядолетия наричаме само един ден в годината - Велик. Това е третият ден след смъртта. Празнуваме безсмъртието на Син Човечески.

image

Според нашия език,  човекът, който Господ е създал от кал, все още е незавършен. Пътят към живота е дълъг, но известен:

Каза му Иисус: Аз съм пътят и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене. Йоан, 14,6




Гласувай:
1



1. barin - Всеки знак има значение, marten...
22.04.2018 06:36
Всеки знак има значение, martenica. Една запетайка променя смисъла на изречението. В българският език правописът се опрости и се получават нелогични словосъчетания и изрази. На мен ми звучи неправилно изразът"Добър вечер", след като думата "вечер" е в женски род. Има и други подобни.
Поздрави!
цитирай
2. martenitca - Една запетайка променя смисъла на изречението.
22.04.2018 11:15
Прав сте. Благодаря за коментара. Най-опасни са тези знаци, които променят смисъла и отвеждат директно към неистината, към лъжата. Пример: Изразът "морално остаряла техника". За щастие познавам човек, който разбира от компютри. Когато му задам въпрос какво е най-добре да си купя, той отговаря: По принцип, всяка нова компютърна техника е морално остаряла. Това е така, защото докато достигне до дома ни, вече са създадени нови програмни продукти, които не са сходими с току що закупената от нас техника. Така че словосъчетанието "морално остаряла техника" трябва да стои на всеки етикет на новата електроника. Тогава потребителят много ще се замисли върху цената, която трябва да заплати. С търговска цел, то не стои там и изкривява истината. Напротив, "помага" ни, стимулира ни да изхвърляме и пак да купуваме. Друг пример: Пластмасите (течни, твърди, пяна, влакна, багрила, лепила и пълнители) имат индивидуални и трудни за запомняне имена. Така човек губи представа за материалите, сред които живее. На практика, ако махнем пластмасите от дома си, ще останем голи, без дрехи и обувки, сред четири голи стени. За жалост, живеем в свят с ЕДНОРЕСУРСНА икономика, но не го осъзнаваме. Не го осъзнаваме ЗАРАДИ ДУМИТЕ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martenitca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50194
Постинги: 40
Коментари: 40
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930